Martin Laco – NePoPo® Gold Multipricator

Rody přišel s tím, že je nezvladatelný na vodítku a to především v blízkosti psů.

První, co je v takovém případě nutné udělat, je podívat se na danou skutečnost a zhodnotit, co psa k takovému chování vede. Těch důvodů může být spousta. Frustrace, dominance, strach. Již chování bez přítomnosti jiného psa mnohé naznačí. Dominantní psy mají specifické chování vůči prostředí, lidem, podnětům. Stejně tak bázliví psi apod.

Proč je to důležité? Příčina tohoto chování pak znamená rozdílnou cestu k nápravě. Hodit tedy psa do pytle, že pes to dělá ze strachu, vás zamkne do určitého přístupu k psovi, který je ale vhodný pouze tehdy, pokud se pes bojí. Tento přístup může být ale při nesprávně diagnostikované příčině nevhodný, dokonce vaši situaci může zhoršit. Z mé zkušenosti vím, že psů motivovaných strachem je paradoxně pomálu, i když se nám dnešní narativ kultu psa snaží namluvit opak. 

Rody je raketa. Pracovní pes s nesmírnou dávkou entuziasmu. Sice dospělý pes, ale štěněcí typ psa. Takový ten dobrák. Nebylo tedy těžké rozlousknout, že v jeho případě se jedná o frustraci. Tedy, kdy pes je nadšený z jiného psa a chce ho dosáhnout. Vodítko mu však této touhy nedovolí dosáhnout, což je frustrující a tato frustrace stoupá. Výsledkem je poté zmítání, štěkání, skákání, vyrážení na vodítku – v mnoha případech tato frustrace se může přeměnit do agrese. A máme tu tolik zmiňovanou vodítkovou agresi.

Jak blokáda způsobuje frustraci a jak se frustrace dokáže převést do agrese často můžeme pozorovat právě u psů seznamujících se na vodítku. Jsou jak zběsilé šelmy, na volno nikoliv. Když jsou psy za plotem, řvou na sebe. Odstraníte plot a je to v pohodě. Cílem samozřejmě není mít psy na volno, ale naučit psa se na vodítku chovat, o tom ale níže.

Pokud se tyto situace opakují, tak se tyto situace napodmíní právě touto nežádoucí reakcí. Jinak řečeno po pár opakováních již samotná situace, pes, tlak na vodítku apod. spustí nežádoucí reakci = vyrážení, štěkání, kvílení, agrese apod. U Rodyho to bylo přesně takto, stačilo, když jen uslyšel štěkot psa v dálce a už šlo vidět, že jím proběhla napodmíněná reakce. Kdybychom se Rodyho zeptali, proč to dělá… V této fázi už by nedokázal odpovědět, tělo reaguje samo. Je napodmíněné. (Viz. Klasické podmiňování a Pavlovův reflex). Dneska se tito psi ve velikém označují jako reaktivci.

S tímto označením nesouhlasím, protože je zneužíváno jako výmluva k nezvládnuté výchově a výcviku psa, kdy právě došlo k tomuto nežádoucímu napodmínění. Majitel často řekne, on se takto narodil a okolí to musí respektovat, protože ten pes za to nemůže. Mnoho trenérů tohoto označení zase zneužívá, aby za něj skrylo svojí neschopnost toto nežádoucí chování odstranit. Jenže pes se takto nenarodil, on byl kvůli chybějící nebo nezvládnuté výchově a výcviku takto napodmíněn k těmto nežádoucím reakcím.

U Rodyho to bylo stejné. Dáno jeho historií. Vyřazen z chovu, kde byl zavřený většinu času s dalšími psy (proto pro něj mají psy tak vysokou hodnotu), poté v útulku a poté se dostal k současným majitelům. Rody rozhodně není jednoduchý pes na „zvládnutí.“

 

Zpět k Rodymu. No jak toto zvládnout? No je to asi jako nadšené dítě, které se těší na dětské hřiště za svýma kamarádama a bylo by nebezpečné, kdyby v tom nadšení se zapomnělo rozhlédnout na přechodu, strhlo maminku ze schodů apod. Tak jak to řešíme u dětí, toto budeme řešit stejně i u Rodyho. Tedy poslušnost a výchova. Stejně jako dítě se musí naučit jít v klidu za ruku za kamarády, dokud maminka nesvolí, tak stejné dovednosti se musí naučit i Rody.

Protože to, že Rody má rád psy, je přeci správně. To, že psi spustí tak silnou emoční reakci a následně nežádoucí chování je špatně. Jedná se tedy o rovnici: Podnět (jiný pes) > emoce (nadšení) > chování (nežádoucí vyrážení, štěkání, apod.). To, co zde musíme změnit není, že se budu vyhýbat psům (vyhýbat se podnětům) a ani měnit emoci (to, že miluji psy takovým způsobem je i vzhledem k historii opodstatněné), ale co mohu měnit je, aby reakce byla adekvátní a kontrolovaná. Tím zároveň se bude snižovat síla emoce.

Toto je i důvod, proč správná diagnostika toho, proč je pes „reaktivní“ je klíčová. Protože na základě této informace se postup toho, co budu měnit v dané rovnici mění. Pro příklad: Pokud by se jednalo o strach, tak je důležité měnit emoci (strach), která zapříčiňuje nežádoucí chování. Podnět pes musí tedy spouštět jinou reakci než strach, v případě introvertního typu psa – neutrální, v případě extrovertního typu psa – nadšení, ale jak už víme od Rodyho kontrolované.

U Rodyho musíme tedy změnit chování na danou emoci. Tady je však první kámen úrazu mnoha majitelů, Rodyho nevyjímaje. Rody takovou poslušnost nemá, respektive nemá poslušnost, při které by byl ovladatelný v tomto rauši. No nevadí, na tuto úroveň poslušnosti se prostě musíme s Rodym dostat. Abychom naučené a pro Rodyho později srozumitelné cviky poslušnosti použili k tomu, abychom mohli psa edukovat a vychovávat, jak se správně chovat v blízkosti psů. 

Předpodmínit tedy špatný zlozvyk na námi žádoucí správný návyk.

Abychom se mohli dostat na tuto úroveň poslušnosti, tak kynologická edukace musí být vyšší úrovně. Protože ovládat psa v jednoduchých situacích, kdy je to pro něj snadné a chce poslechnout a tak získat odměnu, je snadné a vlastně k tomu moc vědět kynologicky nepotřebujete, to půjde samo.

Ale naučit psa poslechnout povel v situaci, kdy poslechnout nechce, protože v této situaci má dlouhou historií zlozvyků a žádná odměna na světě za to nestojí, to je jiná úroveň. A poslechnout tak, aby to bylo srozumitelné a fér.

První s čím jsme s Rodym začali byla práce na motivaci. Tedy dostat se do bodu, kdy pes sám chce trénovat ve středně těžkém prostředí. Toto je motivační trénink. Nemá cenu vůbec začínat výcvik psa se psem, který nechce spolupracovat nebo možná tak doma v garáži. A nezapomeňte uplácení a přesvědčování psa k výcviku není motivace. Takto slabá motivace psa je k ničemu. První motivace poté výcvik.

Po dokončené motivační fázi začíná fáze, kdy pes již s námi spolupracovat chce, tak ho můžeme začít učit základní cviky poslušnosti. Přivolání, chůze u nohy (provozní), sedni, lehni a zůstaň. Základní baterie cviků pro běžného majitele psa. Metodika byla u tohoto psa zvolená lákáním. Tedy pes nás tlačí, abychom si sáhli do kapsy a psa lákali. S takovou to motivací je velmi snadné naučit psa pomocí lákání motoriku cviků, dostat tyto cviky pod povel a odstranit lákání (bavíme se o cca 1-2 týdnu pro všechny cviky).

Když pes daným cvikům rozumí, jsou pod povelem a s nadšením je chce vykonávat. Samozřejmě ve středně těžkém prostředí. Tak dané cviky ještě více posílíme pomocí mírných aktivačních stimulů – negativní posílení.

Malá odbočka k vysvětlení. Aktivační stimul si představte jako pobídku nohou při jízdě na koni a jezdec zároveň řekne: „hijé“. Tato pobídka není trestem, ale komunikací a aktivací do požadovaného chování. Posiluje jak žádoucí chování, tak vyslovený povel. Tento stimul přidáme i do naučených cviků poslušnosti a tím cviky ještě více posílíme, aby byly ještě pevnější. Cílem je, aby naučené cviky byly dostatečně silné a fungovali i ve vysokém vzruchu psa, v případě Rodyho u míjení psů. Tato fáze výcviku nám trvá 2-3 týdny.

Když jsme toto měli připravené, mohli jsme se vrátit k původním konfliktním situacím a pomocí těchto naučených a silně napodmíněných cviků poslušnosti – přepodmínit nežádoucí chování (již napodmíněný zlozvyk) na žádoucí návyk. Kdy jsme nejdříve začali u plotů a reakci psa na „záploťáky“.

A později problematické míjení psů.

Majitelé Rodyho mají teď veškerého nástroje k tomu, aby mohli psa koučovat, co je správné a co nikoliv. A to srozumitelně a fér. A přepodmínit tak dlouhou historii nežádoucího chování.

Pokud se vám tento článek líbil, dejte mi prosím vědět do komentáře. Pokud máte zájem o individuální konzultaci nebo máte zájem o internátní výcvik, kontaktujte mne prosím na info@arkak9.com. Na webových stránkách také naleznete kalendář akcí včetně tematického semináře přímo pro „reaktivce.“

Sdílej článek:

2 názory na “Rody „reaktivec“. Jak jsme postupovali v jeho nápravě”

  1. Katka Jiroušková

    Dobrý den, chci poděkovat za Váš příspěvek. Velice poutavé čtení. Myslím, že je to neuvěřitelná a fascinující proměna. Stačí dát psovi informace, co má dělat, co je jeho úkol. Jednoduché, ale ne snadné 🙂 Těším se na další článek. Katka Jiroušková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Líbí se vám naše články?Nezmeškejte další článek

Odebírejte newsletter

Další články